Topic outline

 • Eerste Hulp Bij Drank en Drugsongevallen

  Het Drugswiel

  Jarenlang werd er van uitgegaan dat drugs opgedeeld kunnen worden in drie groepen.

  • Stoffen met een stimulerende of oppeppende werking.
  • Stoffen met een verdovende werking
  • Stoffen met een hallucinogene werking.

  Met de opkomst van steeds meer Nieuwe Psychoactieve Stoffen (NPS) ontdekte men steeds meer stoffen met een werking die niet meer paste in het klassieke model met de drie categorieën.

  Het Drugwiel bevat zeven categorieën van drugs

  • Stimulantia - Cocaïne, Cafeïne, Nicotine, Speed, Amfetamine, khat, Ethylfenifaat, Methiopropamine
  • Empathogenen - MDMA, MDAI, PMA, Methylone, Butylone, 3/4-FA, 5/6-APB, 5/6-EAPB
  • Hallucinogenen - LSD, Psilocybine, 2CB, DMT, DOM, Mescaline
  • Discociatieven - Lachgas, Diethyl Ether, Ketamine, MXE, DXM, PCP, MXM
  • Cannabinoïden - Cannabis, NM2201, STS-135, AM-2201, FUBICA, CHMICA
  • Verdovenden - Alcohol, GHB, GBL, Diclazepam, Pyrazolam
  • Opioïden - Heroïne, Methadon, Lratom, Nortilidine, Morfine, Codeïne

  Effecten per categorien (niet volledig)

  • Stimulantia - Uppers, verhoogde energie en hartslag, euforie, verwijde pupillen, seksuele opwinding
  • Empathogenen - Liefdevol, verbondenheid, warm gevoel, empatisch, begripvol, opwinding
  • Hallucinogenen - Trippen, spirituele verbondenheid, verscherpte zintuigen, angst, paniek
  • Discociatieven - Uittreding, euforisch, zweverig, onthecht, verdoofd, ontkoppeld
  • Cannabinoïden - Stoned, kalm, vreetbui, relax, lacherig, sensueel, angst, paranoia
  • Verdovenden - Buzzing, Zinderen, euforisch, zelfzeker, ontspannen, roekeloos, ontwenning, braken
  • Opioïden - Onverslaanbaar, zelfzeker, pijnloos, veilig, vernauwde pupillen

  Geef je vandaag nog op voor de cursus

  Er is ook informatie over alcohol en drugs te vinden op de websites van het Trimbos-instituut.Meer info: www.drugsinfo.nl - www.alcoholinfo.nl -  www.DrugsenUitgaan.nl -  www.trimbos.nl

 • Examen Toetsvragen Drugs en Alcohol

  Hieronder staan 70 toetsvragen over Drugs en Alcohol om je voor te bereiden op het examen.

 • Problemen met Alcohol en Drugs

  Problemen met Drugs en Alcohol

  Ofschoon iedere groep en iedere drug zijn eigen verstoringen en risico's kent, kunnen in het algemeen voor overmatig alcohol- en druggebruik een aantal algemene gezondheidsverstoringen genoemd worden. Met name combinaties van verschillende soorten drugs of gebruik van 'vervuilde' pillen of drugs kunnen aanleiding geven tot ernstige verstoringen in de gezondheid van het slachtoffer.

  • Alcohol - Verdovende

   Alcohol

   Alcohol neemt remmingen weg, let dus altijd op de eigen veiligheid. Zorg dat je niet alleen bent als je het slachtoffer benadert en vraag bij voorkeur een vriend of vriendin van het slachtoffer er bij. Zij kunnen het slachtoffer geruststellen.

   Het wordt als een kalmerend middel geclassificeerd, wat inhoudt dat het belangrijke lichaamsfuncties vertraagt, resulterend in onduidelijk spreken, **ele bewegingen, verstoorde waarneming en vertraging van de reactiesnelheid.

   Hoe alcohol het verstand beïnvloedt, wordt het beste begrepen als je het ziet als een drug die iemands bekwaamheid om rationeel te denken vermindert en zijn inschattingsvermogen verstoort.

   • GHB - Verdovende

    GHB

    GHB is de afkorting voor Gamma Hydroxy Butyraat. Het is een verdovend middel dat vroeger voor narcose bij operaties werd gebruikt. 

    Vanwege de gevaarlijke bijwerkingen wordt het hiervoor niet meer gebruikt. Bij lage dosering kan GHB een ontspannen en plezierig gevoel geven.

    Namen voor GHB: Liquid XTC, salty water, georgia home boy, grievous bodily harm, easy lay.

   • XTC - Empathogenen

    XTC

    XTC is een chemische verbinding met als hoofdbestanddeel de stof MDMA (3,4-methyleendioxymethylamphetamine). XTC valt onder de Opiumwet lijst 1 en is een harddrug met een onaanvaardbaar risico voor de gezondheid. 

    XTC werd oorspronkelijk ontwikkeld door het farmaceutisch bedrijf Merck in 1912. In zijn oorspronkelijke vorm stond het bekend als “MDMA”. Het werd in 1953 gebruikt door het leger van de Verenigde Staten bij testen met psychologische oorlogvoering, en kwam vervolgens in de 60-er jaren van de vorige eeuw opnieuw boven water als een medicatie om “remmingen te verminderen” 

    Andere namen voor XTC: love drug, E, duifjes, crank, cristal, ice, speed, jeff, XTC, bennies, uppers, cross tops, black beauties, dexies, pep pills, co-pilots, bumblebees, hearts, footballs, perf, ice (base-vorm; rookbaar), cranck, crystal, jabba

    • Cannabis - Cannabinoïden

     Cannabis

     Cannabis (in de volksmond 'wiet') is een natuurlijke drug afkomstig van de hennepplant (Cannabis sativa). Vrouwelijke bloemtoppen worden geplukt en gedroogd en worden wiet genoemd. Daarnaast wordt van de hars van de bloemen en bovenste bladeren samengeperste blokken gemaakt: hasj.

     Hasj is dus een bruine, kleverige plak (of reepje), Wiet is bruin/groen gedroogd plantmateriaal

     De werkzame stof in cannabis is THC (tetrahydrocannabinol), daarnaast bevat de plant nog andere werkzame stoffen. THC is echter de belangrijkste. 

     Cannabis wordt meestal meegedraaid in een sigaret, die een joint of stickie wordt genoemd. Er kan ook thee van worden getrokken en het kan met voedsel worden gemengd of door een waterpijp worden gerookt.

     • Cocaine - Stimulantia

      Cocaine

      Cocaine is een wit poeder dat afkomstig is van de bladeren van de cocaplant die met name in Zuid-Amerika voorkomt.

      Cocaïne is een oppepper, gebruik geeft meer energie en de gebruiker ervaart een euforisch gevoel. De zelfverzekerdheid neemt toe en men heeft een groot zelfvertrouwen. Cocaïne werd oorspronkelijk gebruikt als geneesmiddel maar wordt tegenwoordig gezien als een zeer verslavende harddrug.

      • Speed - Stimulantia

       Speed

       Amfetamine (alpha-methylphenetylamine) is een stof met een opwekkend effect. Amfetamine is ook wel bekend onder de naam 'Speed'.

       Methamfetamine is meestal een reukloos, bitter smakend, kristalvormig wit poeder die makkelijk in water of alcohol oplost. Er zijn ook andere kleuren, waaronder bruin, geelgrijs, oranje en zelfs roze. Het wordt soms ook tot pil samengeperst. Het kan worden gesnoven, gerookt of geïnjecteerd.

       • Nicotine - Stimulantia

        Tabak

        Tabak is het belangrijkste ingrediënt van rookwaren, zoals sigaren en sigaretten. en  is een product afkomstig van de bladeren van de tabaksplant Nicotiana tabacum, dat als genotmiddel wordt gerookt, gekauwd (gepruimd) en gesnoven.

        In Nederland is het vanaf 2014 verboden om tabak te verkopen aan jongeren onder de 18 jaar

        Het gebruik van tabak is een sociaal (weliswaar steeds minder) geaccepteerde vorm van verslaving; vooral het in tabak aanwezige alkaloïde nicotine leidt ertoe dat het gebruikers zwaar valt met een eenmaal ontwikkelde gewoonte te stoppen door het optreden van gewenning en afhankelijkheid.

       • Paddo's - Hallucinogenen

        Paddo's

        Gebruik van paddestoelen voor geestverruimende doeleinden is al vele duizenden jaren een goed gebruik bij natuurvolkeren in de wereld. Paddo's behoren tot de groep van tripmiddelen en gebruik leidt tot het krijgen van (meestal) visuele hallucinaties. Werkzame stoffen in paddestoelen zijn psilocybine en psolicine, ze zorgen voor een bewustzijnsveranderend effect.

        Paddo's werken ongeveer vanaf een half uur na inname, de totale werkingsduur is 4 tot 6 uur. De piek van de hallucinaties treedt op in het tweede uur. De werking is echter wisselend omdat de sterkte sterk kan verschillen. Eenzelfde hoeveelheid droge paddestoelen is vele malen sterker dan verse paddestoelen. Bij regelmatig gebruik treedt gewenning voor het effect op.

        Gebruikers nemen paddo's om bijzondere ervaringen op te doen. De hallucinogene werking zorgt voor een verhoogde creativiteit en andere beleving van de omgeving. De zintuigelijke waarneming wordt versterkt. Paddo's geven ontspanning. De gebruiker ervaart gevoelens die hij anders niet voelt. Er kan een trip optreden.

       • 2CB - Hallucinogenen

        2C-B

        2C-B is een synthetische drug met de officiele naam 2,5-dimethoxy-4-bromophenylethylamine. 2C-B is chemisch verwant aan mescaline. Indianen uit Midden-Amerika gebruikten de peyotecactus voor ceremonieel gebruik. 2C-B heeft ook andere namen, zoals Nexus en Erox. 2-CB komt op de markt in tablet- of capsulevorm. Het werd tot 1997 in smartshops verkocht. Op de XTC-markt werd 2-CB ook wel als XTC verkocht. Gebruikers dachten dan dat ze XTC slikten maar namen dus heel wat anders.

        Het effect hangt vooral af van de dosis. Een lage dosis (5 tot 10 milligram voor volwassen, volgroeide mensen) geeft een licht stimulerend effect. Ook krijg je zin in seks. In smartshops werd het destijds aangeboden als Afrodisiacum (sexlustopwekker). Bij hogere dosissen 10 Ã  12 milligram ga je hallucineren. Kleuren worden intensiever, voorwerpen vervormen en gezichten veranderen. De tripeffecten kunnen zo'n 3 tot 6 uur duren.

        • 4-FA - Empathogenen

         4-FA

         4-fluoramfetamine – ook wel bekend als 4-FA, 4-fluor,  4-fluor-α-methyl-fenethylamine – is een research chemical uit de amfetamine klasse. Het wordt voornamelijk gebruikt als partydrug, als alternatief voor MDMA en speed. 

         4-FA kwam rond 2001 voor het eerst op de recreatieve drugsmarkt, maar de effecten op mensen zijn nooit wetenschappelijk onderzocht. Meestal komt 4-FA voor in poedervorm of als pil. Inname is over het algemeen oraal, alhoewel het af en toe ook wordt gesnoven.

        • Lachgas - Dissociatieven

         Lachgas

         Lachgas is een kleur- en geurloos gas (N2O, stikstofmonoxyde) was vroeger vooral bekend als narcosemiddel bij operaties. Het gas wordt ook in de voedingsindustrie gebruikt. Lachgas is een van vele vluchtige snuifmiddelen.

         Het valt onder de "Inhaleermiddelen” vanwege de dampen van giftige middelen die geïnhaleerd worden om snel “high” te worden. 

         De meeste van deze producten creëren effecten die gelijk staan aan narcose, hetgeen de lichaamsfuncties vertraagt. Na een "high" in het begin en het verlies van remmingen ontstaat er versuftheid, lichte hoofdpijn en onrust.

         • Ketamine - Dissociatieven

          Ketamine

          Ketamine wordt in poedervorm of vloeibaar gebruikt als verdovingsmiddel, meestal bij dieren. Het kan worden geïnjecteerd, gedronken, gesnoven of toegevoegd worden aan een joint of sigaret. Het is een verdovingsmiddel, dat gebruikt werd bij operaties op de slagvelden in Vietnam, waar de soldaten het de "death drug" noemden. De werking lijkt een heel klein beetje op lachgas.

          Vanwege de los-van-de-wereld, dromerige toestand die het veroorzaakt, waarbij de gebruiker moeilijkheden heeft zich te bewegen, wordt ketamine als “date-rape” drug gebruikt.

          • Flakka - Stimulantia

           Flakka

           Flakka is een synthetisch stimulerend middel of Upper dat gevoelens van euforie, aandacht, alertheid, en beweging verhoogt. 

           De designer drug heeft een chemische component bekend als alpha-PVP. Badzout een chemische verbinding bekend als MDPV, die is afgeleid van de synthetische cathinon klasse van geneesmiddelen. 

           Alpha-PVP is meer een "tweede generatie badzout" die vergelijkbaar is met MDPV in de chemische structuur en welke invloed heeft op de hersenen. Vaak wordt het gemengd met andere drugs zoals methamphetamine en / of een benzodiazepine zoals Klonopin.

           Flakka's effect op de hersenen

           De chemische Alpha-PVP blokkeert in principe de heropname of het transport van twee neurotransmitters; dopamine en noradrenalineDoor deze blokkade ontstaat er een opbouw van meer dopamine en noradrenaline dan normaal.

           Kortom, de hersenen krijgt teveel release van plezier, meer dan de natuurlijke release. Het stimuleert ook de locomotorische activiteit in het lichaam, waardoor beweging en rusteloosheid toeneemt.

           Psychische Effecten

           Net als veel andere "Uppers" verandert het medicijn de chemie van de hersenen en verhoogt de tolerantie, waardoor ze te hogere, soms fatale doses nemen. 

           • Verhoogd gevoel van euforie
           • Angst / verhoogde alertheid
           • Delirium / extreme paranoia
           • Extreme agressie of "superkracht"
           • Ernstige hallucinaties

           Fysieke Effecten

           • Snelle hartslag
           • Onregelmatig irrationeel gedrag
           • Hyperactiviteit / rusteloosheid
           • Hyperthermie / oververhitting (loopt naakt rond als gevolg)
           • De gevoeligheid voor pijn en vermoeidheid
           • Epileptische aanvallen
           • De dood door overdosis

           • Heroïne - Opioïden

            Heroïne

            Heroïne is een bruin of wit poeder of geelbruine brokjes. Heroïne werkt verdovend en pijnstillend. Heroïne is een sterk verslavende harddrug. Het werkt sneller dan morfine,

            De risico’s van het gebruik van heroïne zijn psychische gevoelloosheid, depressie, verstopping en impotentie, ondervoeding en verwaarlozing, infecties zoals hepatitis en HIV of aids.

            Methadon is een synthetische vervanging van heroïne en is verkrijgbaar in vloeibare vorm of een pil.

           • Poppers - Stimulantia

            Poppers

            Poppers is de populaire benaming voor een aantal vloeibare, vluchtige en kort werkzame drugs. In Nederland zijn poppers sinds 1 september 2003 verboden, maar nog steeds her en der "onder de toonbank" verkrijgbaar (met name in seksshops)

            De naam "poppers" is afgeleid van het Engels werkwoord to pop (knallen) en verwijst naar het geluid dat bij het openbreken van een ampul, waarin poppers vroeger verpakt werden, te horen is.

            Poppers hebben een kortdurige werking en zijn heel eenvoudig te gebruiken, je snuift het een beetje op en het geweldige gevoel begint direct te werken, dit duurt niet langer dan 4 minuten en dan zijn ze weer uitgewerkt.

            Poppers bestaan uit amylnitriet, butylnitriet, isobutylnitriet, isopropylnitriet, ethylnitriet, methylnitriet, cyclohexylnitriet of mengels daarvan. De drug heeft een sterk vaatverwijdende werking.

            • DXM - Dissociatieven

             DXM Hoestdrank

             DXM (dextromethorfan) is een bestanddeel in hoestdrank. Hoestsiroop en -capsules van bijvoorbeeld Dampo en Daro kunnen DXM bevatten.

             In hoge dosis kan er een roes optreden die in de buurt komt van middelen als ketamine of PCP. Je krijgt het gevoel alsof lichaam en geest gescheiden raken. DXM hoort dan ook bij de dissociatieve psychedelica.

             Een tijdlang is DXM onder de naam Robotrippers ook verkocht in smartshops.

             Een lage dosering werkt stimulerend en euforisch. Je voelt je iets losser van de realiteit staan. Hoestprikkels worden geremd.

             Bij een hogere dosis krijg je een gevoel alsof je dronken en stoned tegelijk bent. Je lichaam voelt zwaar aan. Je motoriek verandert en je maakt grote, houterige bewegingen (de zogenaamde ‘robot’ walk). Je raakt verder gescheiden van de buitenwereld en de zintuiglijke waarneming raakt erg verstoord.

             Het is alsof de continuïteit van de waarneming wordt doorbroken en alsof je alles in opeenvolgende stukjes ziet. Muziek klinkt anders en dieper. Het kortetermijngeheugen werkt minder goed en spreken gaat moeilijker.

             Bij nog hogere doseringen wordt bewegen erg moeilijk en krijg je het gevoel dat lichaam en geest gescheiden raken. De effecten houden 4 tot 6 uur aan.

             • Khat - Stimulantia

              Qat

              Khat (Qat) is een licht stimulerende drug. Qat is het blad van de gelijknamige plant. Het kauwen van Qat wekt anderhalf tot vier uur na het kauwen euforie op met een energiek gevoel met verhoogde alertheid en opwinding. Qat wordt onder andere gekweekt en regelmatig gebruikt in Kenia, Somalië en Jemen, waar het legaal is.